Οι σχέσεις των δύο φίλων

Κανόνες και συμπεριφορές που διευρύνουν τη ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων


Στη Γερμανία, το 32% των ανδρών θεωρούν ότι είναι δικαιολογημένο ένας άνδρας να χτυπά τη γυναίκα του ή τη σύντροφό του, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το ίδιο πιστεύουν και αρκετές γυναίκες: το 16% των Ελβετίδων και το 13% των Αμερικανίδων. Κι αυτό συμβαίνει σε τρεις χώρες που είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε θέματα ισότητας, οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές και νόμους στο τομέα της εργασίας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας που απαγορεύουν τις φυλετικές διακρίσεις και ενισχύουν την γυναικεία παρουσία σε όλα τα πεδία δράσης.


Παρόλα αυτά, ακόμη όμως και σ’ αυτές τις χώρες, υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις κατά των γυναικών, οι οποίες υφίστανται σεξουαλική βία, περιορίζονται στο σπίτι ή δεν αποκτούν παρόμοιες γνώσεις με τα αγόρια και τους άνδρες. Άρα, ακόμη και αυτά τα κράτη πρέπει να διευρύνουν τη σκόπευσή τους και να υιοθετήσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές.


Οι καταπιεστικοί φυλετικοί κανόνες που κυριαρχούν σε όλους τον κόσμο έχουν να κάνουν:


-με το ότι οι άνδρες έχουν τον πρώτο λόγο στις σχέσεις και στο σεξ και οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στη θέλησή τους, ανεξάρτητα από τις δικές τους επιθυμίες. Το ποσοστό επί του συνόλου των γυναικών που έχουν υποστεί φυσική ή σεξουαλική βία είναι: 57% στην Αυστραλία, 55% στις ΗΠΑ και 50% στη Δανία.


-Με την αντίληψη ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα στην εργασία από ότι οι γυναίκες, κάτι που οδηγεί σε μεγάλα φυλετικά χάσματα όσον αφορά τον δείκτη απασχόλησης ανδρών και γυναικών. Το 20% των Γερμανών πιστεύουν ακόμη και σήμερα, ότι επειδή οι δουλειές σπανίζουν, έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα σ’ αυτές σε σχέση με τις Γερμανίδες.


-με την ιδέα ότι το νοικοκυριό είναι ευθύνη των γυναικών μόνο. Στο Βέλγιο, το 81% των γυναικών μαγειρεύουν και κάνουν δουλειές του σπιτιού σε καθημερινή βάση σε σχέση με το αντίστοιχο 33% των ανδρών.


-Με το στερεότυπο ότι η τεχνολογία και η επιστήμη είναι προνομιακό πεδίο των ανδρών. Στη Φινλανδία, μόνο το 23% των φοιτητών σε σχολές επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικών και μαθηματικών είναι γυναίκες. Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των μαθηματικών και της μηχανικής στη γειτονική Σουηδία με το ζόρι αγγίζει το 25%


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

[Νέο άρθρο] Ούτε πόρνοι , ούτε αρσενοκοίται

[Νέο άρθρο] Ημέρα του αγέννητου παιδιού